Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorr
    RS
    • 2011
    • 2110

Big, chodziło mi o to czy środki chemiczne do czyszczenia podwozia, które pewnie są całkiem mocne, nie "wyczyszczą" przy okazji jakiś zabezpieczeń antykorozyjnych.

jak długo utrzymuje się sól na jezdni albo inaczej
    masz (-cie) jakiś optymalny termin kiedy robicie takie mycie? Coś jak w Marcu jak się ociepli po pierwszym deszczu, który spłuczę sól z jezdni?
    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zorr, zawsze z zimie, jak myję auto, to wsadzam pod podwozie lancę myjki i płuczę podwozie.
      Zamieszczone przez Zorr
      Big, chodziło mi o to czy środki chemiczne do czyszczenia podwozia
      Jeśli o to chodzi, to ja po prostu myję je strumieniem wody pod ciśnieniem. Tyle, że robię to dość długo i dokładnie. Z żadnej chemii nie korzystam, bo i chyba takowej przeznaczonej specjalnie do podwozia nie ma.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

Big, ja chciałem po zimie oddać autko na myjnie taką myciem podwozia a dopiero tak umyte autko umyć ponownie i zawoskować własnymi środkami.
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Zorr
          Big, ja chciałem po zimie oddać autko na myjnie taką myciem podwozia a dopiero tak umyte autko umyć ponownie i zawoskować własnymi środkami.
          i to jest bardzo dobry pomysł. Tylko niech umyją ci samo podwozie, bo nie wiem jaka to jest myjnia, ale jak używaja brydnych gąbek czy szmat , to dzieki takiemu myciu lakieru mozesz zyskac parę nowych swirlsów.
          Czarny Elegance

Komentarz

• dwaoka
            Elegance
            • 2010
            • 927

panowie czy można jeszcze uratować tak zniszczoną szybę przez zajebiste skrobaczki prosto z finlandii??

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Dziękuję za pomoc :roll:
            bkc+dsg

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

dwaoka, zmartwię cię, ale z szybami, poza ich czyszczeniem z brudu, nic się więcej nie robi. Jeśli szyba jest porysowana, to niestety, ale pomoże tylko jej wymiana.[/fade]
              Czarny Elegance

Komentarz

• demmsi
                Elegance
                • 2011
                • 966
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mozna spróbować z tlenkiem ceru i potrzeba troche wytrwałości...

Chyba czas juz zacząć wiosenne porządki :diabelski_usmiech

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Warto zakupic?
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• demmsi
                    Elegance
                    • 2011
                    • 966
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie, dość słaby wosk. Chcesz efektu lustra to dawaj Nattys Blue/Red, Megs #16. Chcesz wytrzymałości to dawaj Coli #476.

BTW dzisiaj zabrałem się już za swoją :diabelski_usmiech

Komentarz

• lu5asz
                      RS
                      • 2011
                      • 2006
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzieki.Pytam,bo jestem zielony w tym temacie.Przyznam,ze jak auto odebralem z salonu to po opadach deszczu bylo kropelkowanie ...hmm..czyzby jakis wosk byl nalozony?Szukam wyztrzymalego wosku,clinera i szamponu.
                      Kondziu

OCP

Komentarz

• mecholl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1006

Zamieszczone przez lu5asz
                        http://moto.allegro.pl/meguiars-tech-wax-2-0-megapolysk-mikrofibra-i2101266157.html
                        Warto zakupic?
                        od siebie dodam, że fajny wosk. dobrze się nim pracuje, super pachnie, i fajny efekt daje
                        Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Warto zakupic?
                          warto, warto !!
                          Zamieszczone przez demmsi
                          Nie, dość słaby wosk
                          A dlaczego tak sądzisz ??

Chcesz efektu lustra to dawaj Nattys Blue/Red, Megs #16.
                          No własnie nie bardzo Jesli chodzi o głebie koloru i połysk to NXT 2.0 jest jednym z lepszych wosków.
                          #16 będzie lepszy jeśli chodzi o wytrzymałość ale na pewno nie jesli chodzi o głebię koloru.
                          Chcesz wytrzymałości to dawaj Coli #476.
                          Tu już się totalnie nie zgodzę, bo Colli to bardo przciętny wosk zarowno jeśli chodzio wytrzymałośc jak i o połysk i głebię koloru. U mnie wytrzymał raptem 3 miesiące, tyle samo co NXT 2.0

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 11:22 ]
                          Szukam wyztrzymalego wosku,
                          Zymol Carbon
                          clinera
                          Pod powyższy wosk proponuję HD Cleranse od Zymola.
                          szamponu
                          Meguiars Gold Class - bardzo dobry i w mierę tani szampon.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                            RS
                            • 2011
                            • 2006
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Big , dzieki,ale poki co zaczynam przygode z car detailingiem i nie chce od razu drozszych produktow.Skupie sie na czyms tanszym,ale sprawdzonym.
                            Kondziu

OCP

Komentarz

• andrzej111
                              L&K
                              • 2010
                              • 1391

Cały Big, coś dobrego? no to leci z zestawem za 550zł. A najlepiej to jedź do CarSPA Znowu rada w stylu dobre auto? S65 amg
                              Zniechęcasz tylko potencjalnych detailerów proponując woski z wyższej półki na dzień dobry.

Ja Ci mogę polecić Coli #476 + jakiś sampler z dodo (zależy jaki masz kolor) na lato.
                              Cleaner Dodo - Lime Prime lite
                              Szampon 901 od Duragloss
                              Do tego fluffy dryer + rękawica z wełny i masz fajny zestaw (może na początek)
                              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• demmsi
                                Elegance
                                • 2011
                                • 966
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Big ja nie wiem w jakich ty warunkach jezdzisz skoro oba te woski Ci tak samo wytrzymują.
                                Colli założony na zimę całą ją wytrzymał a dzisiaj go zmyłem więc :diabelski_usmiech

Widzę że trzeba zrobić zdjęcie 50/50 z obydwoma woskami i zobaczymy którego po miesiącu jazdy nie będzie :diabelski_usmiech

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez andrzej111
                                  Zniechęcasz tylko potencjalnych detailerów proponując woski z wyższej półki na dzień dobry.
                                  Przestań, bo się nudny robisz !!
                                  Ja Ci mogę polecić Coli #476
                                  Słabiutki wosk. Zdecydowanie lepiej kupic coś z Megsa
                                  A najlepiej to jedź do CarSPA Znowu rada w stylu dobre auto? S65 amg
                                  Weź poczytaj ten wątek zamiast piep.... jak potłuczony !!! Naprawdę zaczyna mnie to już wkurzać :evil:

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 12:17 ]
                                  Big ja nie wiem w jakich ty warunkach jezdzisz skoro oba te woski Ci tak samo wytrzymują.
                                  Bo Colli naprawdę jest słabiutki. A jego połysk pozostawia wiele do życzenia.
                                  Cleaner Dodo - Lime Prime lite
                                  Cleaner może i dobry tylko jak będzie współpracował z Colli ?? Nie każdy cleaner lubi każdy wosk

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 12:20 ]
                                  Szampon 901 od Duragloss
                                  Zdecydowanie lepszy będzie Megs Gold Class za podobne pieniądze.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej111
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1391

Zamieszczone przez Big
                                    andrzej111 napisał/a:

Przestań, bo się nudny robisz !!
                                    A tak nie jest? Człowiek który całe życie mył auto na myjni lub ludwikiem czy szamponem marki "Moje Auto" a od święta przeleciał Tempo jakąś szmata robi wielkie oczy gdy widzi wosk za 300zł. I kończy się na tym że kupuje marketowy stuff... Sam namawiałem kumpli na lepsze woski i tak właśnie się kończyło

PS. Łyknij jakąś Meliske bo nam tu odjedziesz

W ogóle to widzę trend że tanio to tylko megs lub nielsen

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

A tak nie jest?
                                      No to pokaż mi chociaż 1 (słownie JEDNĄ !!) osobe którą zniechęciłem do car-detailingu ?? Przeciez skoro twierdzisz, że zniechecam to muszisz mieć jakieś fakty popierajace głoszone przez ciebie stanowisko Wskaz taką osobę, a jak nie potrafisz tego uczynić, to przestań wypisywać te brednie !!
                                      Człowiek który całe życie mył auto na myjni lub ludwikiem czy szamponem marki "Moje Auto" a od święta przeleciał Tempo jakąś szmata robi wielkie oczy gdy widzi wosk za 300zł.
                                      Kosmetyki do detailingu kosztują i tego sie nie zmieni i myslę ze nie tedy droga aby polecać tanie kosmetyki. Zachęcac trzeba poprzez wskazanie co mozna porządnymi kosmetykami zrobić, do czego dojść oraz że nie jest to efekt do pierwszego deszczu, jak mysli wiekszość. Cóż z tego że polecisz kosmetyki za 100-150 zł skoro nie przekosznas zczłowieka (czytaj - zniechęcisz go !!!), że wydając tak kosmiczne, w jego mniemaniu pieniadze, efekt jaki za ich pomocą uzyska zniknie po pierwszym deszczu

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 13:04 ]
                                      W ogóle to widzę trend że tanio to tylko megs lub nielsen
                                      Oczywiście, że nie bo jest także: Chemical Guys, Ziano, 303 Aerospace, czy Pour Boys lub Dodo itd.
                                      Tylko tak się składa, że wymianione powyżej przez Ciebie są najłatwiej dostępne.
                                      P.S.
                                      Jak dobrze wiesz Zymol i swisswax to elita w kosmetykach samochodowych. Czasem opłaca się wydać troche więcej na lepszy produkt niz kupić za i tak spore pieniadze coś gorszego np. nigdy do felg nie polece nic innego jak Swisswax Autobahn, bo na rynku nie ma nic co choć w przybliżeniu dawałoby podobny efekt.

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 13:15 ]
                                      PS. Łyknij jakąś Meliske bo nam tu odjedziesz
                                      Chyba faktycznie muszę to zrobić, bo nie ukrywam, że jak ktoś wypisuje brednie pod moim adresem, to cisnienie mi skacze. Żeby chociaz to było prawdą to można by było posypac głowę popiołem, ale bredni nie zniosę.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej111
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1391

Big, to pokaż mi jedną osobę która posłuchała Twoich złotych rad i kupiła na pierwszy wosk za 200-300zł. Poza klientami CarSPA, SV itp. którzy mają wypchany portfel, ludzie wybierają raczej tańsze woski przyzwoitych firm. Ktoś zaczynający przygodę z detailingiem nie chcą wydawać tyle kasy, tym bardziej iż Skoda to nie jest marką premium i nie siedzą tutaj sami Carringtonowie. Wejdź sobie KA i zobacz tematy zestawów, na pierwszy raz królują woski za max 150zł. Prawda jest taka że prawie każdy zaczyna od Coli 476/915/16 od megs'a

Zamieszczone przez Big
                                        Kosmetyki do detailingu kosztują i tego sie nie zmieni i myslę ze nie tedy droga aby polecać tanie kosmetyki.
                                        Myślę że od czegoś trzeba zacząć, rozumiem że pierwszy wosk, auto, hi-fi, mieszkanie u Ciebie to wyższa półka. Naprawdę nie sztuką polecić coś drogiego.

Na temat Autobahn'a się nie wypowiem bo nie korzystałem i nie sądzę żebym kiedyś miał okazję bo te ceny to dla mnie kosmos. Ile w tym jakości produktu ile magii SV nie wiem ale wiem jedno, Rain-X'a u nich nie kupię

Cena w Selgrosie ~ 15zł

Zauważyłem że dla Ciebie jest coś albo czarne albo białe.

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Big, to pokaż mi jedną osobę która posłuchała Twoich złotych rad i kupiła na pierwszy wosk za 200-300zł.
                                          Ale po co te głupie teksty ?? zarzuciłeś mi pewną rzecz wiec proszę udowownij, że masz rację i pokaz osobę która zniechęciłem Po co piszesz nie na temat ?? Nie znasz takiej osoby ? No to nie pisz głupot !! Miłes odwage napisac głupotę? No to miej również odwagę się przyznać, że to nie była prawda.
                                          bo te ceny to dla mnie kosmos
                                          120 zł za puszkę wosku to kosmos
                                          Zauważyłem że dla Ciebie jest coś albo czarne albo białe.
                                          A ja zauwazyłem, że masz alergie na droższe marki, bo jak sam piszesz, cie na nie nie stac. Ale to, że cie nie stać, nie znaczy, że one nie istnieją i że nie ma ludzi którzy chcieliby jednak wyprobować te kosmetyki
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej111
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1391

Zamieszczone przez Big
                                            120 zł za puszkę wosku to kosmmos
                                            Do samych felg, tak

Zamieszczone przez Big
                                            A ja zauwazyłem, że masz alergie na droższe marki, bo jak sam piszesz, cie na nie nie stac. Ale to, że cie nie stać, nie znaczy, że one nie istnieją i że nie ma ludzi którzy chcieliby jednak wyprobować te kosmetyki
                                            Mam alergie na Twoje złote rady, kolega chciał korektę rzucasz adresy najdroższych zakładów....Inny kolega pyta o uchwyt BT to mu radzisz żeby pojechał do ASO po przystawkę za 800zł, już się nie odzywałem... Teraz lu5asz pyta o wosk, to Carbon.
                                            Wybacz ale takich rad to może udzielać każde dziecko neostrady
                                            Dzięki że mi mówisz na co mnie stać a na co nie

Więcej w dyskusję z Tobą nie wchodzę, z resztą tak jak inni na tym forum

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Więcej w dyskusję z Tobą nie wchodzę
                                              Trzymam za słowo !!!!
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• dwaoka
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 927

Zamieszczone przez Big
                                                dwaoka, zmartwię cię, ale z szybami, poza ich czyszczeniem z brudu, nic się więcej nie robi. Jeśli szyba jest porysowana, to niestety, ale pomoże tylko jej wymiana.[/fade]
                                                Cholera wszystkie szyby oryginalne w aucie, tak jak i wszystkie elementy, a tu przez skrobaczkę będę musiał kupować nową.. To sobie ulepszyłem :x

A tak BTW:

Próbował ktoś tej pasty do zegarków POLYWATCH do wypolerowania zewnętrznej części reflektorów?
                                                bkc+dsg

Komentarz

• Udesky
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1692
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez dwaoka
                                                  do wypolerowania zewnętrznej części reflektorów?
                                                  Ja próbowałem tego na lampach Fiata Coupe i od O1:

powiem, że efekt widoczny jest, ale nie powala. Nie mniej jednak nie jestem przekonany czy wszystko zrobiłem dobrze.
                                                  Jak dla mnie na początek idealne są takie zestawy:

Osobiście posiadam Paint Restoration Kit. Co prawda produkty tam zawarte mają nieco mniejszą gramaturę od sprzedawanych na sztuki, ale na początek aby wypróbować z czym to się je i jakie daje efekty to jak znalazł. Nie kosztuję to majątku, a mamy wszystko co potrzebne aby zacząć przygodę.
                                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez dwaoka
                                                    Próbował ktoś tej pasty do zegarków POLYWATCH do wypolerowania zewnętrznej części reflektorów?
                                                    Szczerze mówiąc nie, ale tu masz kosmetyk który jest stworzony specjalnie do czyszczenia plastików klarownych: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=294 - ten preparat stosowałem na lampach Clio II żony i polecam go w 100%.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...